sâmbătă, 11 iunie 2011

Caşcaval de casă

(Reteta mi-a fost sugerata de blogul lui Mimi - cumimiinbucatarie, dar mi-am amintit ca bunica mea ne facea in copilarie, in vremurile de "lipsuri", cascaval de casa. Adauga si un galbenus de ou. Fotografiile prezinta ce a iesit, dar cel tinut in mana e dupa o perioada de maturare de patru zile.)

Ingrediente: 500 g brânză de vacă, 500 ml lapte, 50 g unt şi 50 g caimac, 1 gălbenuş de ou, un vârf de cuţit de bicarbonat, sare după gust
Metodă: Se fărâmiţează bine cu o furculiţă brânza de vacă şi se pune la fiert într-un ceaun cu laptele, pe flacără mică, amestecând mereu, urmărind să se aleagă un zer albicios şi brânza să se „lege”, ca atunci când se topeşte caşul la cuptor. Când se ajunge în această fază, se scurge brânza bine într-o zăgârnă curată. Se lasă la răcit, apoi se rupe iar această brânză şi se fărâmiţează cât mai bine. Se topeşte untul în acelaşi ceaun împreună cu caimacul, se adaugă bicarbonatul şi brânza sfărâmată şi se topeşte încet, pe flacără mică, mestecându-se continuu. Când s-a topit brânza bine, se adaugă sare fină şi se gustă să fie vag sărat. Dacă nu mai sunt cocoloşi de brânză, se adaugă un gălbenuş de ou şi se amestecă repede, ca acesta să nu se coaguleze şi să imprime culoarea galbenă brânzei. Se toarnă într-o formă, eventual din acelea vrâncene cu tipar şi se lasă să se închege. Se dă apoi la rece şi se lasă la maturat cât pofteşte fiecare.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...